Featured

Usah perjudikan nasib rakyat

ANTARA TINDAKAN YANG TELAH DILAKUKAN DALAM TEMPUH YANG TERHAD INI

Muhyiddin dipuji beri mesej ikhlas rayu rakyat duduk di rumah

Robin Augustin 20/3/2020Muhyiddin Yassin wearing a suit and tie standing in front of a flag: Muhyiddin Yassin merayu rakyat duduk di rumah dan tidak lepak di luar dalam perutusan khasnya yang disiarkan secara langsung di televisyen pada 18 Mac lalu.© Provided by Free Malaysia Today Muhyiddin Yassin merayu rakyat duduk di rumah dan tidak lepak di luar dalam perutusan khasnya yang disiarkan secara langsung di televisyen.

“.. sikapnya tanpa kepura-puraan adalah menarik dan dapat membantu menyampaikan mesej kepada rakyat untuk duduk di rumah sehingga perintah kawalan pergerakan berakhir”

Mus Chairil Samani daripada Universiti Malaysia Sarawak, Pakar Komunikasi; memuji Perdana Menteri, Muhyiddin Yassin kerana berucap dalam nada kasual menerusi perutusan khas yang disiarkan secara langsung di seluruh negara kelmarin.
Featured

Pertubuhan Kesihatan Sedunia WHO Iktiraf Kemampuan Malaysia

Rakyat bermuafakat pastinya berkat, pemimpin prihatin rakyat sejahtera.

Negara kita bukan sebahagian dari anggota negara maju. Segala bidang pembangunan sains dan teknologi telah dipelopori dan dikawal oleh negara maju seperti Amerika, Perancis, Natherland, Jepun, Korea Selatan New Zealand dan Australia .


SET TFN BROWNIE 01

Iklan

RM 12.00 diskaun RM 2.00 = RM 10.00 sebungkus 80 gram @ 3 bungkus per set. Belian 2 set kos hantaran percuma dalam Semenanjung Malaysia sahaja. Hubungi: 0192735377

e-mail: info@melakaonline.org

http://syafiqbersaturesources.com


Lebih 60 tahun UMNO dan lain-lain pemimpin telah melaksanakan misi dalam penyusunan semula masyarakat serta pemangkin kepada dasar ekonomi realistik dalam setiap Rancangan Malaysia 5 tahun itu melakui hala tuju yang objektif dan positif.

Siapakah jentera barisan hadapan yang diperakui kompiten dalam mengatur strategi dan melaksana operasi standard memerangi penyakit pendemik Corona Virus pembunuh manusia.

Rating penarafan Malaysia ke 4 di dunia bukti keupayaan kita sangat tinggi apabila terdesak. Manakala rating Muhyiddin sekitar 69% juga oleh rakyat Malaysia cara beliau mendepani isu Civid 19 menunjukkan bahawa Malaysia telah menjalankan amanah yang baik seperti yang diperlukan oleh rakyat ketika kesukaran dan dilihat diterima oleh majoriti rakyat sendiri.

Semenjak dahulu lagi slogan MALAYSIA BOLEH telah diterapkan kepada semula lapisan rakyat. Pemimpin silih berganti dalam pola kepelbagaian kaum yang unik.

Bermula dengan tuntutan kemerdekaan kepada penjajah barat, melalui sejarah perjuangan orang Melayu dengan menjadikan Malayan UNION ketika itu detik awal penentangan dan kebangkitan berjaya orang-orang Melayu terhadap Inggeris.

“Malaysia sehingga kini namanya betullah sudah merdeka, apakah ianya sebenar-benarnya telah merdeka?” antara yang selalu kita dengari dari orang-orang lama bila bersembang tentang pengisian kemerdekaan Malaysia. Begitulah bila sampai masa diambang kemerdekaan saban tahun.

Tiap kali soalan maut itu terkeluar, kita sudah tahu ada akan menjawab, bahawa sangatlah sukar untuk rakyat menjaga dan mengisi kemerdekaan. Ianya bukanlah sekadar slogan dimulut setiap rakyat sahaja, sedangkan rakyat kekal menderita.

Jadi apakah kaitan sejarah negara kita itu agaknyalah dengan kekuatan rakyat Malaysia diperakui oleh WHO dalam melawan serangan wabak maut Covid 19? Tidak mungkin ianya boleh terjadi secara tiba-tiba sahaja?

Negara kita tidak maju berbanding barat. Soalan mudah jawapan lagi mudah. Sendiri jawab lah. /BERSAMBUNG.

Pandangan orang melayu – orang Masjid Tanah, Melaka.

.

Dapatkan bekalan kurma Ajwah Madinah

مَنْ تَصَبَّحَ بِسَبْعِ تَمَرَاتٍ عَجْوَةً، لَمْ يَضُرَّهُ ذَلِكَ الْيَوْمَ سُمٌّ، وَلَا سِحْرٌ

Maksudnya : “Sesiapa yang memakan tujuh biji kurma Ajwah pada waktu pagi, tidak akan memberi mudarat sebarang racun mahupun sihir kepadanya pada hari tersebut.” [HR al-Bukhari (5445) dan Muslim (2047)]

Bilakah pendamik Covid 19 akan berakhir

Bagaimana Coronavirus Akan Berakhir

Hampir setahun kita bersama sama hidup dengan wabak ini dan kita belum lagi nampak tanda tanda ia akan berhenti merosakkan dunia dalam masa terdekat.

Setakat ini, jumlah kes coronavirus telah melebihi 33 juta, dan menyebabkan hampir 1 juta kematian. Sejak pertama kali muncul di Wuhan, China pada bulan Disember 2019, ia telah merebak ke 213 negara di seluruh dunia.

Walaupun para saintis dan pakar perubatan di seluruh dunia telah bekerja dengan cepat dalam menghasilkan vaksin ini, tetapi ada 1 persoalan yang mungkin semua ingin tahu – iaitu bagaimana wabak itu akan berakhir? Teruskan menonton

Covid 19 Di Dunia Masih Amat Membimbangkan

Ancam Covid 19 semakin membimbangkan dengan angka dunia mencecah 22 juta orang.

“Setakat ini tiada faktor yang betul-betul boleh meyakinkan saya. Covid 19 sehinggalah kini kita tidak pasti, kerana belum ada vaksin lagi, manakala cara perubatan yang sempurna dan berkesan masih belum ditemui lagi”

Muhyiddin Yasin mengharapkan agar rakyat mendapat perlindungan kesihatan yang baik. Bagaimana mungkin apabila angka Covid 19 masih tidak sifar? Maknanya kita masih belum dapat memutuskan rantaian penyakit sepenuhnya.

Menurut Muhyiddin bahawa matlamat kerajaannya bukan hanya untuk semudah meratakan keluk, beliau perlu pastikan penyakit terkawal sepenuhnya.

Sila pastikan sempadan negara semakin diperketatkan kerana jangan ada individu pembawa penyakit masuk ke Malaysia dan memberikan ancaman penyakit.

“We must strike a fine balance between protecting lives and the livelihoods of all Malaysians.”

Tegas Muhyiddin kepada semua yang bertanggungjawab dan diamanahkan. Perdana Menteri Malaysia.

Kena pastikan sempadan benar-benar ditutup kecuali untuk perniagaan, pelaburan dan pendidikan. Itupun wajiblah mematuhi standart operating prosedur yang sangat ketat.

Lagi

Kami Hairan Lihat Rakyat Malaysia Tidak Hairan

WHO memberikan signal Novel Corona Virus ini adalah Pendamik

Sajalah sembang-sembang. Saya juga mengikuti perkembangan Novel Corona Virus secara terperinci semenjak penyakit itu tular dan membunuh ramai nyawa di Wuhan China.

Wabak Covid 19 mengingatkan wabak Nipah Virus ladang babi di Port Dickson, Perak, Selangor dan sebahagian di Melaka juga dan akhirnya perladangan ditutup dibeberapa kawasan. Antara tahu. 1998-1999 juga melibatkan ladang babi di Singapura.

Ianya akibat ancaman penyakit Virus Nipah yang berjangkit melalui kelawar ke babi dan juga antara manusia kepada manusia agak serius di India dan Bangladesh sekitar tahun 2009 ini.

Walaupun tidak seteruk Covid 19, ia tetap membimbangkan apabila melibatkan masalah kepada aspek Kesihatan Awam Veterinar.

Ada sesiapa yang ingat lagi atau lupa dah? Virus Nipah adalah Endamik yang banyak berlaku di kawasan negara Asia Pasifik sahaja.

Nipah Virus merupakan virus pertama yang terbayang difikiran saya, Wabak zoonotik menyebabkan beberapa orang maut berlaku tahun 1999 di Malaysia.

Selain itu Japenis Enceplitis JE juga antara species yang dikenangkan bagaimana sains mengajar kita bagaimana mengenalpasti virus dan langkah menyelamatkan nyawa manusia. Tetapi tidaklah sehebat wabak Covid 19 sedunia terkena iaitu Pendamik.

Apabila mengimbau kenangan ketika berkhidmat dahulu. Sama jugalah kita perlu elak jangkitan kepada manusia dengan buat sekatan jalan raya, kawalan keluar masuk kawasan wabak dan sekat pergerakan penduduk antara negeri.

Polis juga telah membantu kita mengawal agar nyawa rakyat Malaysia tidak dipersia-siakan.

Kembali perihal Covid 19; cerita lain yang kita dengar juga di Wuhan yang menyatakan tentang mutasi virus dari satu species semacam kelawar kepada hidupan liar yang lain bilamana ahli virologi China membuat teori awal yang belum ada pembuktian lagi. Ini kerana mangsa yang mati ialah dari pasar di Wuhan.

Kami yang sedikit memahami tentang epidemiologi ini sentiasa mencari maklumat sahih kerana kemungkinan virus seperti ini yang zoonotik sangat mengancam nyawa manusia.

Ketika itu saya terfikir tentang Avian Influenza pula apabila berlaku kematian dari warga Thailand pula. Apakah burung hijrah telah menjangkiti virus tersebut antara benua? Pening sememangnya pening.

Coretan ini saya buat tanpa membuat apa apa rujukan ilmiah dari mana mana sumber saintifik pun, hanya menyingkap internet sedikit, semak YouTube pula dan lihat perkembangan kepada pihak WHO tentang apakah yang telah terjadi.

Yang saya tulis ini hanyalah mengenangkan bagaimana rakyat Malaysia lebih hebat dari warga Amerika dalam bersama sama MKN dan barisan hadapan lain khususnya KKM dan PDRM dalam menghadapi situasi ini.

Kebanyakan mereka bukan berlatarbelakangkan bidang biologi, atau virologi tetapi memberikan kerjasama lebih hebat berbanding warga Amerika dan negara negara maju didunia ini.

Semacam itulah juga dengan warga Perancis, Itali dan lainnya yang dilihat seperti tidak ambil pusing dengan isu global ini lagi. Sedangkan sehingga kini angka jangkitan mencecah jutaan orang. Jangan terlalu yakin. /Bersambung.

Introduce Yourself (Example Post)

This is an example post, originally published as part of Blogging University. Enroll in one of our ten programs, and start your blog right.

You’re going to publish a post today. Don’t worry about how your blog looks. Don’t worry if you haven’t given it a name yet, or you’re feeling overwhelmed. Just click the “New Post” button, and tell us why you’re here.

Why do this?

 • Because it gives new readers context. What are you about? Why should they read your blog?
 • Because it will help you focus your own ideas about your blog and what you’d like to do with it.

The post can be short or long, a personal intro to your life or a bloggy mission statement, a manifesto for the future or a simple outline of your the types of things you hope to publish.

To help you get started, here are a few questions:

 • Why are you blogging publicly, rather than keeping a personal journal?
 • What topics do you think you’ll write about?
 • Who would you love to connect with via your blog?
 • If you blog successfully throughout the next year, what would you hope to have accomplished?

You’re not locked into any of this; one of the wonderful things about blogs is how they constantly evolve as we learn, grow, and interact with one another — but it’s good to know where and why you started, and articulating your goals may just give you a few other post ideas.

Can’t think how to get started? Just write the first thing that pops into your head. Anne Lamott, author of a book on writing we love, says that you need to give yourself permission to write a “crappy first draft”. Anne makes a great point — just start writing, and worry about editing it later.

When you’re ready to publish, give your post three to five tags that describe your blog’s focus — writing, photography, fiction, parenting, food, cars, movies, sports, whatever. These tags will help others who care about your topics find you in the Reader. Make sure one of the tags is “zerotohero,” so other new bloggers can find you, too.

Introduce Yourself (Example Post)

This is an example post, originally published as part of Blogging University. Enroll in one of our ten programs, and start your blog right.

You’re going to publish a post today. Don’t worry about how your blog looks. Don’t worry if you haven’t given it a name yet, or you’re feeling overwhelmed. Just click the “New Post” button, and tell us why you’re here.

Why do this?

 • Because it gives new readers context. What are you about? Why should they read your blog?
 • Because it will help you focus your own ideas about your blog and what you’d like to do with it.

The post can be short or long, a personal intro to your life or a bloggy mission statement, a manifesto for the future or a simple outline of your the types of things you hope to publish.

To help you get started, here are a few questions:

 • Why are you blogging publicly, rather than keeping a personal journal?
 • What topics do you think you’ll write about?
 • Who would you love to connect with via your blog?
 • If you blog successfully throughout the next year, what would you hope to have accomplished?

You’re not locked into any of this; one of the wonderful things about blogs is how they constantly evolve as we learn, grow, and interact with one another — but it’s good to know where and why you started, and articulating your goals may just give you a few other post ideas.

Can’t think how to get started? Just write the first thing that pops into your head. Anne Lamott, author of a book on writing we love, says that you need to give yourself permission to write a “crappy first draft”. Anne makes a great point — just start writing, and worry about editing it later.

When you’re ready to publish, give your post three to five tags that describe your blog’s focus — writing, photography, fiction, parenting, food, cars, movies, sports, whatever. These tags will help others who care about your topics find you in the Reader. Make sure one of the tags is “zerotohero,” so other new bloggers can find you, too.

Introduce Yourself (Example Post)

This is an example post, originally published as part of Blogging University. Enroll in one of our ten programs, and start your blog right.

You’re going to publish a post today. Don’t worry about how your blog looks. Don’t worry if you haven’t given it a name yet, or you’re feeling overwhelmed. Just click the “New Post” button, and tell us why you’re here.

Why do this?

 • Because it gives new readers context. What are you about? Why should they read your blog?
 • Because it will help you focus your own ideas about your blog and what you’d like to do with it.

The post can be short or long, a personal intro to your life or a bloggy mission statement, a manifesto for the future or a simple outline of your the types of things you hope to publish.

To help you get started, here are a few questions:

 • Why are you blogging publicly, rather than keeping a personal journal?
 • What topics do you think you’ll write about?
 • Who would you love to connect with via your blog?
 • If you blog successfully throughout the next year, what would you hope to have accomplished?

You’re not locked into any of this; one of the wonderful things about blogs is how they constantly evolve as we learn, grow, and interact with one another — but it’s good to know where and why you started, and articulating your goals may just give you a few other post ideas.

Can’t think how to get started? Just write the first thing that pops into your head. Anne Lamott, author of a book on writing we love, says that you need to give yourself permission to write a “crappy first draft”. Anne makes a great point — just start writing, and worry about editing it later.

When you’re ready to publish, give your post three to five tags that describe your blog’s focus — writing, photography, fiction, parenting, food, cars, movies, sports, whatever. These tags will help others who care about your topics find you in the Reader. Make sure one of the tags is “zerotohero,” so other new bloggers can find you, too.